Tips voor het starten van een Maaltijdservice

Laatst bijgewerkt bijna 5 jaar


Tips voor het starten van een Maaltijdservice

Gezond en lekker koken leeft enorm. Natuurlijk bij al onze eters, maar er lopen ook heel veel mensen met vergelijkbare ideeën rond. Aangezien ik mij vooral op lekker en gezond koken voor mijn klanten wil concentreren, heb ik helaas niet de tijd om met iedereen persoonlijk mijn ervaringen te delen. Daarom beantwoord ik hier hopelijk zo veel mogelijk van je vragen. Heb je nog andere vragen laat het dan via mail weten. Dan kunnen Joris en ik dit artikel aanvullen.

Ben je blij met je keuze om je passie te volgen?
Ja! Er gaat vrijwel geen dag voorbij dat ik met heel veel plezier in de keuken sta. En nu (mei 2019) zeven en een half jaar na het eerste begin verveelt het nog geen moment. Dat gezegd hebbende wil ik je wel waarschuwen, want een goede maaltijdservice is hard werken, vraagt expertise op veel vlakken en is ook nog een behoorlijke investering.

Ik heb het geluk dat Joris met net zoveel energie zich richt op alles wat niet met koken te maken heeft, d.w.z. de bezorging, de website en automatisering, een groot deel van de klantenservice, personeels en juridische zaken en niet te vergeten de administratie. Hoewel je daar in eerste instantie waarschijnlijk niet aan denkt, kun je zonder al deze zaken geen succesvolle maaltijdservice beginnen.

Ben je eerst vanuit huis begonnen? Mag en kan dat?
Het is eigenlijk niet goed vanuit huis te doen. Je moet namelijk je voedsel voor eigen gebruik gescheiden houden van die van je bedrijf(je). Omdat we vanaf het begin MarleenKookt professioneel en zorgvuldig wilden beginnen, hebben we ervoor gekozen om een professionele keuken vanaf de eerste dag te huren. Dat is in eerste instantie een kookstudio geweest: die staan overdag meestal leeg, zodat we tegen aantrekkelijke kosten meteen een goede basis hadden.

Heb je een terugkoelapparaat?
Ja en eerlijk gezegd is het ook niet goed mogelijk om een goede kwaliteit te garanderen zonder terugkoelen. We hebben daarom al vrij snel geinvesteerd in professionele blast chillers die voedsel in korte tijd van 100 graden naar 3 graden terugkoelt. Zo zorg je ervoor dat je bacterieën geen kans geeft om zich snel te vermeerderen.

Waarom heb je gekozen voor porseleinen schalen? Is dat niet heel duur?
We hebben in eerste instantie gekozen voor deze schalen omdat het een heel fijn gevoel geeft om een mooie schaal op tafel te zetten in plaats van een plastic bakje om te kieperen. Ook geeft het een veel beter gevoel om die daarna in de vaatwasser te zetten in plaats van een hoop plastic weg te gooien. Het is inderdaad wel een investering, maar wel één die we het absoluut waard vinden qua beleving en ter vermindering van de afvalberg.

Ben je blij met de keuze voor een elektrische bakfiets?
Joris (die de bezorging regelt) is inderdaad erg blij met de keuze voor onze bakfietsen. Ze zijn snel en wendbaar in de stad. Samen met het fantastische team van UrbanArrow is een bak ontwikkeld die helemaal voldoet aan onze wensen.

Waar houd je je dagelijks mee bezig?
Elke dag begin ik rond een uur of half 8 's ochtends met koken. Daar zijn we meestal rond een uur of 5 mee klaar, waarna we alles inpakken. Rond half 4 uur komen de eerste bezorgers die we dan op weg helpen.
's Avonds reageer ik meestal nog op vragen en reacties van klanten, voor zover we die overdag al niet hebben beantwoord.

Hoe vaak wissel je van kaart?
Elke dag kook ik 4 wisselende gerechten (vlees, vegetarisch/veganistisch, een klassieker en een kindergerecht). Als de ingrediënten na 13 weken nog steeds in het seizoen zijn, dan komen de zeer succesvolle gerechten weer terug.

Hoe bepaal je hoe lang iets in de oven of magnetron moet?
In het begin heb ik daar heel veel tijd aan besteed om dat steeds te testen. Inmiddels weet ik dat (gelukkig) meestal wel. Helaas sla ik soms helemaal de plank mis :-(

Welke IT systemen gebruik je?
Joris heeft gekozen voor Magento, een veel gebruikt e-commerce pakket voor het online aannemen van bestellingen. Daarnaast gebruiken we Workwave route manager voor het plannen van onze bestellingen.